Starten på LavFODMAP dietten og planen framover

Resten av 2017 skal jeg gå på den såkalte LavFODMAP dietten, en diett som utelukker mange av de vanligste ingrediense i et vanlig norsk kosthold.

Hvis du ikke vet hva LavFODMAP så la meg først og fremst få påpeke at dette ikke er snakk om noe utspekulert udokumentert slankediett som en eller annen fjomp har solgt meg. LavFODMAP er rett og slett en kosholdsdiett som noen forskere i Australia har kommet fram til som baserer seg på å redusere enkelte karbohydrattyper (Såkalt FODMAP karbohydrater) som fordøyelsessystemet rett og slett strever litt med å fordøye. Faktisk viste resultatene deres at hele 7 av 10(1) som slet med irritabel tarm fikk det bedre med denne dietten.

Ved å redusere mengden av disse FODMAP i kostholdet skal det altså kunne hjelpe på sånne som meg som genrelt sliter med mageproblemer. Jeg har allerede kjent litt på effekten av dette, da jeg tidligere gjorde et forsøk med kosthold uten gluten (Hvete regnes som HøyFODMAP) med gode resultater. Men jeg kommer nok mye mer tilbake til FODMAP i senere innlegg.

Starter 6 uker på streng diett

I den første delen av dietten skal jeg kutte ned til kun LavFODMAP i 6 uker. Det er ingen tvil om at dette blir tøft, kanskje særlig på kakefredagene, men hva gjør man ikke for en frisk mage.

Av praktiske årsaker runder jeg opp denne delen av dietten til å gjelde ut året. I denne perioden skal jeg altså bare spise LavFODMAP mat, for å stabilisere magen før jeg går i gang med den etterpåfølgende testperioden. Figuren under her gir deg en liten idé om hvilke matvarer som kan og ikke kan spises denne perioden:

Deretter følger 6 ukers testeperiode

Når kalenderen flippes over til 2018 går jeg i gang med neste fase i LavFODMAP. I denne fasen skal jeg få den store gleden av å kanskje gjenintrodusere noen etterlengtede matvarer

Det er ikke slik at alle som sliter med fordøyelsesproblemer og irritabel tarm tåler like lit av alle HøyFODMAP-matvarer. Vi har like forskjellige mager som vi har forskjellige personligheter (En heftig påstand dette og det uten kilder!)

Det er i denne fasen jeg skal få teste hva magen min ønsker seg og hva den absolutt ikke vil ha. Hver uke i 6 uker, skal jeg ta for meg en og forsiktig gjenintrodusere en ny matgruppe i FODMAP. Dermed får jeg testet ut isolert sett om magen tåler den spesifikke FODMAP gruppen og eventuelt hvor mye?

Til slutt ender jeg forhåpentligvis opp med en relativt god oversikt over hva magen min ønsker seg av et kosthold for å holde seg frisk og sterk

Kilder:
(1) – https://www.dietvsdisease.org/diy-low-fodmap-diet/

Få bedre mage, kosthold og liv med disse bøkene:

Skjermbilde 2017-09-19 kl. 20.31.43*Affiliatelenker via Tanum.no

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blogglistenhits