Gluten på reise – Hvordan ha en glutenfri ferie

Foto: Fra hotellfrokosten i Salzburg. Tommel opp for godt merket!

Å ha et glutenfritt kosthold er krevende nok i seg selv hjemme. Å unngå gluten på reise er en helt ny utfordring. Her er min første erfaring med glutenfritt kosthold på reisen!

Les også: Hvordan spare penger på reisen

Det er knapt et halvt år siden jeg kuttet gluten ut av kostholdet. Det har vært krevende og jeg føler meg tidvis omringet av gluten med få og kjipe alternativer. Derfor var jeg litt ekstra spent før for noen uker siden skulle på min første reise med nytt kosthold.

Vi skulle fly ned til Zagreb og ta toget oppover til Slovenia, videre til Østerriket og til slutt i Tsjekkia. I skrivende stund befinner vi oss i Salzburg og jeg kan med hånden på hjertet si at, selv om det til tider har vært utfordrende, så har det også i grunn gått betraktelig bedre enn forventet.

Mitt generelle inntrykk er at de stort sett er flinke til å merke maten i Europa (Noen land bedre enn andre såklart) og at det er mulig å få tak i gode alternativer på butikken. Men av og til blir det utfordrende og da kan det være lurt å være forberedt, planlegge og ha backup-løsninger.

Glutenfri flyreise

Allerede på flyplassen i Norge var egentlig den største utfordringen. Det var få alternativer for meg, men heldigvis hadde jeg tatt med glutenfritt brød som alternativ. Deretter fulgte flyreisen.

På flyreiser i disse dager serveres stort sett ikke mat lenger, annet enn på lenger flyreiser. Så her gjelder det rett og slett å ta med egen glutenfri mat. Jeg har hørt en del fra andre at selv på fly med matservering og selvom det er gitt beskjed på forhånd så har de plutselig ikke glutenfri alternativer (Annet enn noe sporadiske dårlige løsninger). Så her gjelder det nok å alltid ha med egne alternativer.

Glutenfritt hotellopphold

I løpet av reisen har vi bodd på hotell, Airbnb leilighet og hostel, her er det ofte lett å holde et glutenfritt kosthold. Men noe egeninnsats må til.

Hoteller er i disse dager stort sett veldig flinke på å merke maten godt med allergier (Se eksempel fra bildet mitt fra frokosten i Salzburg øverst) og i tillegg ha gode alternativer. Men det kan også være lurt å gi en liten beskjed når du sjekker inn.

På hosteller og i Airbnb leiligheter (Anbefales!) har du gjerne egne kjøkkenfasiliteter og kan kjøpe inn og spise akkurat det du vil ha selv fra den lokale butikken. Dette fungerte veldig bra for oss og det var lett å ha kontroll på maten vi kjøpte. Dette vil jeg absolutt anbefale andre matallergikere.

Glutenfri på restauranter

Menyen er gjerne full av “gluten”markeringer, men stort sett er de villig til å gjøre noen justeringer slik at du kan få det du ønsker.

På restauranter er gjerne menyen mildt sagt et trist syn når det kommer til gluten. Ofte er nærmest alt merket med gluten (Hvis det i det hele tatt er merket). Det vi etterhvert har erfart er at det i mange tilfeller er snakk om brød som følger med (Som enkelt kan taes bort) eller at det kan gjøres andre justeringer. Spør kelneren, de har stort sett full kontroll på hvordan maten kan lages slik at du kan spise den.

Andre restauranter er det forferdelig dårlig merket og kelneren har gjerne ikke alltid helt innsikt i hvilke som er trygge å spise. Da vil jeg rett og slett anbefale å gå til en annen restaurant for å være på den trygge siden.

 

Få bedre mage, kosthold og liv med disse bøkene:

Skjermbilde 2017-09-19 kl. 20.31.43*Affiliatelenker via Tanum.no

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blogglistenhits